Glasaj za BEZUVJETNU LJUBAV! Glasaj PROTIV!

Povodom predstojećeg referenduma koji pred građanke i građane Republike Hrvatske stavlja pitanje: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”- članovi Udruge mladih KRIK zauzimaju stav kako ovo pitanje predstavlja trajne posljedice za daljnju demokratizaciju društva, razvoj ljudskih prava i društva tolerancije, jednakosti i međusobnog poštovanja. Ovim putem apeliramo na sve sugrađanke i sugrađane kako mlade tako i stare, vjernike i ateiste, homoseksualne i heteroseksualne osobe da izađu na referendum i pokažu kako smo jedan od europskih naroda koji teži višem civilizacijskom dosegu. Pod tim pojmom podrazumijevamo zakonsku jednakost svih građana i građanki te uživanje identičnih prava, kao i dužnosti. U ovom kontekstu prava da ih se ne diskriminira po osnovi seksualne orijentacije, tj. Ustavom im se trajno ne zapečati pravo na bračnu zajednicu. Kao jedni od predstavnika mladih u našem gradu izričito smo PROTIV! elitizacije bilo koje društvene kategorije i uvijek ćemo se boriti i težiti k tome da marginalizacija bude pojam koji se uči samo u teorijama sociologije, a ne kao društvena praksa naše okoline.

Zakon nije, niti bi trebao biti, instrument za razlikovanje i diskriminatornu kategorizaciju građanskih prava i obveza na temelju osobina koje nisu rezultat odgoja, učenja i rada tijekom životnog ciklusa već bi se trebao temeljiti na znanjima, vještinama i sposobnostima pojedinca da doprinese vlastitoj dobrobiti, društvenoj i građanskoj sferi podizanja vrijednosti.
Ono što doista, prema našem mišljenju, ne bi trebali biti elementi uvjetovanja i bilo kakvog formalnog definiranja su upravo osnovne ljudske slobode. Slobode vjerovanja i uvjerenja, slobode govora pa tako i slobode ljubavi. Ljubav je doista nešto bezuvjetno, potpuno čisto i pozitivno kao takvo. Međusobna, dobrovoljna ljubav ne bira vrijeme, mjesto ni godine pa očito ni spol. Ona je nešto što neobjašnjivo nastaje i isključivo služi kao izvor pozitivnih osjećaja. Pitamo se zato – zašto je onda određenima uskraćivati, a drugima potpuno u svim materijalno-pravnim aspektima omogućavati. Zapitajmo se volimo li osobu do sebe, dijete, rođaka ili prijatelja zbog toga što je njegova/zina osobnost ono što vas upotpunjuje ili zato što je muško, žensko, homoseksualne ili heteroseksualne orijentacije.
I upravo sa tom misli mi kao mlade osobe ovog grada želimo vrlo jasno i glasno poručiti svim sugrađanima i sugrađankama da se zapitaju što je doista bitno u našem društvu i koje ljudske vrednote želimo njegovati.
Pozivamo sve da iskoriste svoje građansko pravo i izađu na referendum, jer svaki glas je odlučujući, svako PROTIV! učiniti će sretnijima i jednakima ne samo jednu statističku manjinu u Hrvatskoj već možda i nekog vašeg bližnjeg.

Glasajte za BEZUVJETNU LJUBAV! Glasajte PROTIV!

Ivan Vuk
Udruga mladih Krik, Slatina