Knjige otvaraju prozore

Udruga mladih Krik, Slatina uključuje se u ljetnu akciju Udruge RODA – KNJIGE OTVARAJU PROZORE – skupljanje knjiga za žensku kaznionicu u Požegi. Tijekom ljetnih mjeseci udruga Roda poziv javnost, ali i nakladnike, da se priključe akciji skupljanja knjiga za biblioteku Ženske kaznionice u Požegi.

Mnogi zatvorenici i zatvorenice uživaju u čitanju, knjige su njihovi otvoreni prozori. One su način njegovanja uma, ispunjavaju mnoge sate provedene u zatvoru. Ovom akcijom RODA želi opremiti biblioteku Kaznionice novim i kvalitetnim naslovima, pružiti zatvorenicama priliku za oplemenjivanje, učenje, ali i opuštanje i razonodu.

Akcije slanja knjiga u zatvore odlično su prihvaćene u svijetu. Zašto slati knjige u zatvore?

  • jer zatvorenici/zatvorenice tako koriste vrijeme provedeno u zatvoru kako bi unaprijedili svoje vještine, znanja i prilike za društvenu inkluziju po izlasku iz zatvora,
  • jer će neki zatvorenici/zatvorenice tek u zatvorima otkriti užitak i korist čitanja,
  • čitanjem pospješuju mogućnosti vlastitog zapošljavanja nakon izlaska,
  • zatvorenicima pokazujemo da je nekom do njih stalo,
  • spoznaja da je nekom stalo može promijeniti nečiji život,
  • zatvori su, složit ćete se, idealna prilika za čitanje.

Pridružite se akciji i pošaljite nam knjige koje će koristiti zatvorenicama u Požegi. Izaberite knjige sa svojih polica, poklonite one koje su vas oduševile, koje su vas promijenile, ali, i one koje su vas nasmijale, opustile, one koje ćete ovog ljeta čitati na plažama.

Knjige mogu biti i mekanog i tvrdog uveza, a ako su rabljene, molimo da budu u dobrom/izvrsnom stanju. Molimo da ne šaljete časopise, priručnike koji nisu više primjenjivi (zastarjeli informatički priručnici i sl), oštećene knjige. Uz knjige ne šaljite osobne poruke.

U veljači ove godine RODA je donirala 100 kompleta knjiga o roditeljstvu zatvorenicima u hrvatskim zatvorima, a ovom ljetnom akcijom želimo potaknuti javnost da sudjeluje doniranjem različitih korisnih naslova jer vjerujemo da zatvorske knjižnice i opismenjavanje igraju važnu ulogu u planiranju reintegracije. Tako se može smanjiti recidivizam i doprinijeti povećanju sigurnosti i uspjeha zajednice.

Knjige možete donijeti u udrugu KRIK, bivša Vojarna, Trg Ruđera Boškovića bb, svaki utorak i četvrtak od 18:00 – 20:00 sati.

Akcija će trajati do 15.09.2014.

Udruga mladih Krik

Kontakt osoba:
Jasenka Plantak Kotur
Jasenka.plantak@gmail.com
098 660 272